автор: Полина Паунова ,Свободна ЕвропаТя е на 41 години, но вече знае

...
автор: Полина Паунова ,Свободна ЕвропаТя е на 41 години, но вече знае
Коментари Харесай

Генка Шикерова пред Свободна Европа: От БАБХ писаха за мен на Нова телевизия, притесниха се че много питам

автор: Полина Паунова , " Свободна Европа "

Тя е на 41 години, само че към този момент знае какво може да трансформира един публицист в някогашен. " Нормалността и желанието да си вършиш работата по този начин, както би трябвало, като публицист – това те прави някогашен ". Казва се Генка Шикерова и е добре позната на българската аудитория като един от дребното проверяващи кореспонденти у нас.

В началото на месец юни Нова телевизия освободи от работа Шикерова и нейната колежка Миролюба Бенатова. А преди ден Генка, взаимно с Антикорупционния фонд, разгласява свое обстойно следствие, разобличаващо скица за точене на средства от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ). Само за 24 часа видеото се трансформира в шлагер в обществените мрежи, а редица сътрудници на Шикерова означиха, че щом малките екрани не желаят властта да бъде разобличавана за това елементарно се намират други канали.

Материалът, който Шикерова осъществя в партньорство с Антикоруоционния фонд (а преди този момент част от него разгласява във вестник " Сега " ), незабавно провокира незабавна инспекция на прокуратурата в организацията. Оказва се обаче, че следствието е било готово още от септември 2018 година, до момента в който Шикерова работи в Нова.

" Нямам пояснение за какво материал, по който работих 3 месеца и бе подготвен за лъчение септември предходната година, по този начин и не видя бял свят ", споделя тя пред Свободна Европа. " Материалът не е спиран публично, той бе отлаган с най-различни причини: от това, че Вяра Анкова е доста ангажирана до това, че чакаме новите стандарти за проверяваща публицистика на MTG, каквото и да значи това ", споделя тя.

По време на работата си журналистката изпада и в куриозна обстановка. След като Шикерова за следващ път търси позицията на организацията по храните, от пресцентъра на БАБХ й оповестяват, че няма да й дадат изявление, тъй като са получили публично писмо от Нова телевия, в което медията твърди, че не планува излъчването на сходен матераил.

" Помолих пресцентъра да ми изпратят това писмо, само че ми бе отказано с мотив, че мога да го желая от Нова телевизия, тъй като въпреки всичко работя там ", споделя Шикерова. В последна сметка след многократни писмени претенции журналистката по този начин и не получава писмото от работодателите си, само че се снабдява с него около делото си за достъп до информация, което води против БАБХ.

Шикерова раказва и различен миг от одисеята около следствието й за БАБХ: " Любопитно е, че не бях осведомена от моите директни ръководители, че от страна на БАБХ е имало запитване до Нова за материала, който върша. Основното в писмото на организацията до телевизия бе обвързвано с терзанията им, че задавам доста въпроси ".

Генка Шикерова е родена на 9 юни 1978 година в Панагюрище. Завършва публицистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работила е в Канал 3, бТВ и Нова телевизия. Носителката е на редица журналистически награди. През 2016 година Шикерова получава огромната премия „ Валя Крушкина – публицистика за хората “. През 2018 година още веднъж взима наградата. Носител е и на оценката " Радостина Константинова ".

На въпрос на Свободна Европа " какво прави един публицист, който е освободен от работа " Шикерова отговори през смях: " Да пратя ли автибиография? " По думите й желанието да си вършиш работата сега у нас може да те остави без работа.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР